Nytt sällskap i trädgården

Jag fick en jättefin Buddha i Morsdagpresent som håller mig sällskap när jag stökar runt. Det tar lite tid att vänja sig vid honom; han har redan skrämt mig tre gånger idag.
 

Holländsk trolleripåse

Mitt fyndköp förra sommaren var rena trolleripåsen. Jag köpte billiga tulpanlökar från Holland, vilket visade sig vara en mix av gula och röda tulpaner som blommar efter varandra. Effekten blev en röd rabatt i april och en gul rabatt i maj. Jag gillar båda men är lite extra knäsvag för den gula.
 
 
April
 
 
Maj
 
 
 
 
 

Snaggade äppelträd

Jag tycker egentligen att för planerad och väluppfostrad växtlighet är tråkig. Det är intressant och vackert när naturen gör små oväntade piruetter, det slingrar sig lite hit och dit och dyker upp oväntat grönt* där det inte "ska" få finnas. Våra hårdtuktade äppelträd är ett undantag. De får sig en årlig skoningslös snaggning av min man och blir såhär fina när snaggen börjar växa ut. Jag tror inte att blomningen hade varit lika tät om vi hade låtit dem växa fritt hippie-style.
 
  
* gäller alla växter utom kirskål
 
 
 

Pipranka

 
Jag är svag för klätterväxter och piprankan är nog min favorit. Den är så frodig och kan lätt täcka ett helt hus på några år. Så var fallet med denna pipranka. Den täckte mina svärföräldrars förra sommarstuga med sina enorma, hjärtformade blad. När stugan revs sparade de piprankan, klippte ner den till ingenting och planterade om den vid garaget. Men vänta bara, snart är hela garaget övervuxet.
 
 

Pineberry

Jag hittade en rolig jordgubbe på Plantagen häromveckan; ananasjordgubben. Denna vita gubbe med röda frön kommer ursprungligen från Sydamerika där den växer vilt. Den doftar starkt av ananas och är lite mindre än en vanlig jordgubbe. Jag satte några plantor i en pallkrage tillsammans med vanliga jordgubbar, det ska bli roligt att se vad det blir av det.
 
 
 
 
 
 
 

Grymtande gris

Denna bergenia är ganska oansenlig sina vackra blommor till trots, men den har en ovanligt rolig egenskap.  På engelska kallas den 'pigsqueak' vilket betyder 'grymtande gris'. Om man gnider bladen mellan fingrarna låter den nämligen som om den grymtar, och om man gnider bladen mot varandra låter den om en pipande griskulting :)
 
 
 

Sköna magnolia

De förra ägarna av vårt hus gjorde en fantastisk sak - de planterade tre magnolior på tomten för 60 år sedan. Dessa sköna magnolior har en nästan magisk egenskap på kvällen då blommorna ser ut att lysa som små lyktor mot den mörka natthimmeln. När magnolian blommar är våren bekräftad: då åker sandalerna fram, vi kan ta en kaffe i trädgården och ibland är det Lundkarneval, men inte i år :)
 

När lean brakar samman

 
Vår kompostlösning är numera ett problem. Anledningen är att komposten inte har använts som en kompost utan som en avstjälpningsplats för skräp. Vilket betyder att det inte har blivit speciellt mycket svart guld längst ner i komposten, utan istället berg av halvruttna löv blandat med en massa pinnar. Vi har mycket äppelträd och det innebär stora högar med pinnar på våren. Kompost gillar en varm och kompakt miljö, och pinnarna skapar luftfickor som gör det omöjligt att kompostera. Nu är komposten överfull och systemet brakar långsamt samman bakåt i kedjan. Dvs det finns ingenstans att slänga skräpet längre, så nu har vi fyllt skottkärran i brist på annat. Det är ett praktexempel på ett anti-lean flöde. 
 
 
Så det blir ytterligare ett projekt i vår och det är att konstruera ett kompostsystem som fyller sin funktion.
 
 

Banan- och äggskal till rosorna

Rosor behöver mycket näring för att bli riktigt fina så idag har jag testat med lite matrester från köket. Bananskal är en bra kaliumkälla och äggskal är rika på kalcium, vilket rosor tydligen älskar. Jag hackade sönder alltihop och grävde ner det precis vid foten på rosen. Kaffesump ska också vara bra. Man häller kaffesump i en vattenkanna som får stå i solen hela dagen, sen är det bara att vattna. Säg till om jag håller på att snöa in totalt.
 
 
 

Projekt 2 klart

 
Äntligen är jag klar med Projekt 2, efter fem timmar i skön vårsol. Projektet gick ut på att flytta en svartvinbärsbuske till köksträdgården, där den får bättre jord och mer sol. Förhoppningsvis kommer det lite bär också. 
 
 
Här syns den längst bort i raden av pallkragar.

Rutig blomma

Ingen trädgårdsblogg är komplett utan vurmeri för kungsängsliljan. Får man lov att ha favoriter? Isåfall får kungsängsliljan dix points för skönhet. Denna skira, rutiga blomma i purpur och vitt som tyst dyker upp på våren förbluffar mig var gång. Varför har naturen gjort den rutig? Den ska såklart dra till sig insekter genom sin skönhet, men vilka insekter gillar rutor? Skotska insekter kanske? Hursomhelst är den helt underbar. 
 
 
Kungsängen sägs ha stora, blommande fält av kungsängsliljor om våren. Jag har aldrig varit i Kungsängen, men det hade varit roligt att få se de där fälten någon gång.
 
 

Betsy's trädgårdsblogg

En blogg om empiriskt lärande i trädgården.

RSS 2.0