Humlekottar
I år har humlen som växer vid altanen fått massor av små kottar för första gången. Humlekottar används vanligtvis när man brygger öl, men det finns även andra användningsområden. Man kan torka kottarna och lägga dem i kudden om man lider av insomnia, de sägs stimulera bröstmjölksproduktionen vid amning (bra att veta), man kan rosta dem och göra pesto eller lägga dem på bruschetta. Möjligheterna är oändliga och dessutom är de vackra att titta på.

Bilder från Sofiero's trädgårdsdagar
Här kommer lite bilder från Sofiero's trädgårdsdagar som jag besökte förra helgen.

En flygande matta av rosor.

En blomsterklänning av stormhattar..

...och en brudklänning av orkidéer och brudslöja.

En magnifik rabatt av kronärtskockor. En sådan skulle man haft därhemma. Humlorna är helt galna i den.
Hur man enkelt förökar rosor
Idag har jag testat att föröka rosor för första gången. Jag behöver fylla ut min rosenrabatt och vill använda skott av de ljusrosa rosor jag redan har. Det finns säkert massor av sätt att föröka rosor på, men såhär gjorde jag:
1. Plocka fram en spann med jord, vatten, lite honung, sekatör och leta upp en rosenbuske.
2. Klipp av en stjälk från rosen precis ovanför platsen där den delar sig naturligt. Snittet ska ha en ordentlig lutning. Denna delen av stjälken behåller du till plantering.

3. Doppa stjälken i lite honung. Detta hjälper rosen att hålla sig fuktigt och ger den lite näring.

4. Doppa stjälken i lite vatten och stick ner den i jorden.


Du kan sätta flera stjälkar i samma spann. Det jätteviktigt att du ser till att jorden alltid är fuktig. Efter några veckor kommer stjälkarna att ha rötter och då kan du plantera ut dem. Rosor går bra att plantera ut både på våren och på hösten.
Fina lökar på Sofiero
Igår besökte jag Sofiero's årliga trädgårdsmässa tillsammans med min väninna K. Visserligen satt vi fast i bilkö i två timmar på vägen dit, men det var nog den mest underhållande bilkö jag har upplevt i hela mitt liv eftersom vi garvade hela tiden. Sofiero var otroligt inspirerande och jag lovar att lägga upp lite roliga bilder från utställarna så fort jag har överfört dem. Jag hittade samma holländska tulpanförsäljare som jag köpte 100 lökar av i fjol, och det blev givetvis en favorit i repris i år. Dessutom fick jag tulpanplanteringsråd: man ska plantera tulpaner i grupper om 25, med ca 3 cm avstånd. Det är så man får de där betagande tulpanrabatterna om våren. Jag betalade 70 sek för 50 lökar, vilket är väl investerade pengar eftersom kvalitén är suverän.

Äppelmynta, kinesisk gräslök och taybär
Min vän Lisa och hennes sambo var på besök i helgen och gav mig dessa fina växter. Det är äppelmynta och kinesisk gräslök. Jag fick även en taybärsbuske, som är en korsning av hallon och björnbär. Taybärsbusken är ett skott av en magnifik buske som de har hemma, översållad av stora bär som man kan plocka precis vid entrén. Äppelmyntan doftar äpple och kan användas som te eller i en mojito, och gräslöken smakar vitlök fast minus dålig andedräkt. Den blommar med vita blommor istället för lila, som den vanliga gräslöken. Tusen tack! :)

Power tools
Igår gick Ola loss på äppelgrenen som föll ner förra veckan och han såg väldigt nöjd ut. Det är ändå något visst med män och deras power tools. I vanliga fall gillar ekosofen i mig inte ljudet av motorsågar eftersom det oftast är ackompanjerat av ett deprimerande brak av ett stort träd som dör. Men igår lät motorsågsljudet i trädgården riktigt trivsamt och jag gissar att det beror på mina hormoner.

Verkligheten
Jag läste i veckan att forskare har kommit fram till att sociala medier som Twitter, Instagram, Facebook kan bidra till depressioner eftersom de får dig att tro att alla andra har det bättre än du. Någon lägger upp en snygg semesterbild på Instagram och så ska nästa person överträffa med en ännu snyggare semesterbild, osv. Till slut blir det bara överstylade bilder ur begränsade vinklar som är rätt långt ifrån verkligheten vi egentligen lever i. Jag vill att min blogg ska visa det vackra och det fula. Min trädgård är en lång saga av misslyckande. Ibland lyckas jag, men det ligger ofta åratal av försök bakom. Det är malplacerade hortensior, mördarsniglar, kirskålsbataljer och spruckna händer med brutna naglar. Det är även vackert blommande perenner och röda tomater. Här kommer en socialrealistisk bild på hur den majestätiska purpurklätten ser ut när den är nerklippt, t.ex.

Mängder av fallfrukt till djuren
När äppelträdet föll rasade det ner mängder av frukt som jag tänkte ge till fåglarna i vinter. Det bor även en hare i ett skogsnår mittemot vårt hus som brukar se hungrig ut i februari. Äpplena är inte 100% mogna men jag tror att djuren blir glada över vad som helst. Nu ska jag bara hitta ett ställe att förvara dem på. Märkligt att ett ihåligt träd vill lägga kraft på att producera så mycket äpplen ända in i slutet.

Äppelträdet bröts mitt itu inatt
I morse väckte min dotter mig med orden "Ehm, vet ni att äppelträdet har brutits av på mitten?" Det är verkligen sorgligt för jag älskar våra gamla äppelträd. Men inte så konstigt eftersom trädet har haft en skum sjukdom som har spridit sig från gren till gren under många år, vilket vi har försökt stävja genom att såga av de sjuka delarna. Trädet är helt ihåligt och nu är frågan vad vi gör med det. Jag vill gärna behålla den gamla stammen och plantera en klätterros eller klätterhortensia på den. Eller så planterar man ett nytt fruktträd, t.ex körsbär eller päron. Eller så bygger vi det där växthuset som vi har gått och trånat efter i åratal - av återvunnet material med vinrankor i taket.

Ny lösning för salladsodling
Eftersom salladsodlingen gick åt pipsvängen i år p.g.a mördarsniglarna har jag fått tänka till lite. Vi behöver en svårtillgänglig plats (för sniglar) med sol till salladen. Jag har fått upp ögonen för Gutter Gardening på sistone, dvs. att odla i hängrännor. Det kan se ut såhär:

En kul och praktisk lösning om man har ont om plats. Men även om man har fullt med mördarsniglar på marken som bara älskar sallad. Jag hade inga hängrännor och inte heller någon lösning för att hänga dem på väggen, så jag tog en semi-lösning med en upphöjd gammal balkonglåda och sådde några frön. Salladen börjar titta fram nu och jag har inte sett några sniglar i det torra gruset undertill.

Nya rosenknoppar
Jag brukar roa mig med att knipsa av överblommade rosor eftersom jag tycker att de är fula. Det sägs att detta stimulerar tillväxt av nya knoppar, men jag vet inte om det bara är nys. Men någonting verkar jag göra rätt för det kommer fortfarande nya rosenknoppar överallt. Om det beror på mitt maniska knipsande eller vårbeskärningen vet jag inte. Kanske är det en kombination?

Att förlänga växtsäsongen för grönsaker
Det är ett par veckor sedan jag tryckte ner de små ärt- och spenatfröna i jorden. Det växer bra och nu har jag lärt mig hur jag kan förlänga växtsäsongen för grönsaker, vilket jag tar med mig till nästa sommar. Sallad sår jag i maj (med rejält snigelskydd), följt av spenat och ärtor som jag sår i slutet av juli i samma låda. Det verkar inte behövas någon gödning däremellan.

Lite gödsel gjorde susen
50 liter kogödsel var nog precis vad klematisen i det gamla äppelträdet behövde - i år tokblommar vår Summer Snow och kryllar av överlyckliga bin. Den har klättrat förbi trädkronan och söker sig nu till grannträdet. Vi kom på att vi kunde binda några snören mellan träden och på så sätt skapa en pergola av klematis och ett litet rum att sitta i.


Solhatt (Echinacea purpurea)
Solhatten och jag förstår varandra perfekt, det är en tydlig perenn som fixar det mesta. Och så gillar jag att den ser ut som en barnteckning av en typisk blomma. Här står några nya och gamla exemplar vid parkeringen, tillsammans med en Madonnalilja, fackelblomster, murgröna och allt möjligt annat.

High maintenance...
Hör och häpna, hortensian blommar! Vacker som få, men tyvärr alldeles för 'high maintenance' för att jag ska riktigt gilla den. Hortensior ska stå rätt, ha rätt PH i jorden, de ska gödas varenda vecka, man får inte klippa ner dem när man vill, helst ska de täckas över på vintern och en massa annat duttande. Jag har haft angst över deras blomstänglar som man inte får klippa ner, eller klippa ner eller hur det nu var tillräckligt länge. Jag vet inte hur andra lyckas få de där svällande hortensiarabatterna, men jag ger upp och satsar på något mindre arbetskrävande - nu flyttar jag dem till en något skuggigare rabatt och sen får det räcka.
